A Striking Apple Store Glows like a Paper Lantern

Apple Cotai Central offers a calm complement to the buzz and excitement of Macau in China, responding to the desire for an inviting, contemplative space, where technology, entertainment and arts come together to make a positive contribution to the city. Its timeless design reinvigorates a corner of Cotai with a distinctive addition – a luminescent cube, whose pure geometry and warm ‘beacon-like’ glow draws passers-by closer, set within a quiet bamboo grove and an external plaza.

All photos: Nigel Young/Foster+Partners

The design is the result of a close collaboration between the design team at Apple and Foster + Partners.

Apple Cotai Central seeks to create more meaningful spaces for the community and providing an alternative urban model for Cotai. Strategically located at the heart of this gaming and entertainment capital, the design makes a humble civic gesture with a large new event plaza in the foreground of the cube.

Carved out of a densely planted bamboo forest, the plaza forms an oasis of tranquility, an urban room that draws people into the site, creating pedestrian connections between the surrounding buildings for the first time.

Apple Cotai Central is conceptualized as a ‘paper lantern’ that glows mysteriously. Visitors entering the store are treated to a magical experience, surrounded by glowing stone panels that shimmer throughout the day as the sun brings them to life, while at night the cube radiates a warm glow, contrasting against the bright lights of Macau.

The first-of-its-kind glass-stone composite façade comprises five layers of glass integrated with incredibly thin layers of stone, which gives the building its distinctive materiality – appearing as translucent stone walls, akin to stained-glass. The structural frame is supported by just three corner columns wrapped in mirrored stainless-steel that reflect the patterns and colors of the façade, dematerializing the structure and blending seamlessly with the surrounding environment.

Two grand stone staircases lead to the upper level, lit by skylight strips that bring in filtered natural light. Display tables are arranged around the central atrium looking onto the bamboo grove below. The composite glass-stone façade wraps around the entire upper level, creating a soft internalized environment that exudes a sense of calm and serenity. A second internal axial entrance on the upper level provides a spacious stepped connection from the mall.

Arranged around a generous entrance atrium, it creates visual connections between both levels of the store.

 

Comments are closed.